forsite

In calitate de membru al Comunitatii Europene pentru Educatie Democrata, Fluentis este Centrul Educational unde copiii beneficiaza de programe educationale concepute pe principiile non-formalului: oricine poate invata, orice, oriunde, oricand. 

De aceea, primul program creat pentru copii este Scoala de Vara Fluentis, care a inceput la 1 iulie 2013: cursurile si ateliere oferite in cadrul scolii de vara sunt diverse, acopera toate directiile de dezvoltare ale unui copil (fizica, cognitiva, emotionala, artistica) si sunt organizate in asa fel incat participantii sa se implice in acele activitati care li se potrivesc, care-i motiveaza, descoperindu-si astfel potentialul de invatare intr-un anumit domeniu.

 

Desi ne nastem egali, crestem diferit, invatam diferit, ne comportam diferit. Asupra noastra actioneaza de-a lungul vietii o multitudine de factori modelatori, printre care un rol important revine scolii. Pentru ca stim cat este de important pentru un copil cum este tratat de cel care "il invata", cat este de importanta metoda prin care ii este prezentat ceva spre invatare sau descoperire, cat este de important sa i se respecte ritmul si inclinatia naturala catre a invata sau descoperi anumite lucruri, am selectat pentru Scoala de Vara o echipa de oameni, formatori, care impartasesc aceeasi filozofie educationala cu cea a centrului nostru.

Ne-am bucurat, astfel, sa constatam ca, desi nu este usor pentru dascali (care trebuie sa munceasca mult inainte de a propune o anumita activitate, sa se gandeasca la alternative si metode de a-i motiva placut pe copii, sa fie atenti la impactul celor propuse, la feed-back-ul copiilor sau al parintilor acestora), acest tip de educatie non-formala aduce satisfactii personale si profesionale profunde. La sfarsitul unei zile te poti simti obosit, uneori frustrat, daca o activitate la care te-ai gandit mult si ai crezut ca "va merge perfect" nu a iesit chiar asa cum credeai, dar intotdeauna multumit de o imbratisare calda de copil, de un "wow" sincer, de un telefon emotionant de la un parinte surprins de "cat de fericit a venit azi fiul meu de la voi!". La fel ca pentru un parinte, implinirea e cea care conteaza.

Am invatat din organizarea scolii de vara ca auto-evaluarea este mai importanta ca niciodata, daca vrei sa nu te abati de la valorile metodei educationale in care crezi (cea democrata, non-formala): e necesar pentru adultii implicati in acest proces sa aiba o gandire critica antrenata, pentru a se observa si a observa cele mai mici, insa esentiale uneori, detalii. Numai asa putem identifica acel "spark of a genius" la un copil care descopera cu noi si se indragosteste de lumea taetrului, de exemplu. Numai asa ne putem masura propriile abilitati de relationare cu copii de toate varstele, provenind din medii diverse, cu abilitati cognitive si emotionale aflate in diferite stadii de dezvoltare. Acest "examen" permanent pe care il dau formatorii impreuna cu copiii arata cat de putin relevanta este examinarea clasica, formala. Cat de putine aspecte importante se pot suprinde intr-un test de scoala formala si cat de multe detalii cu adevarat semnificative, din fiecare clipa de pana atunci trec, de multe ori, neobservate.

Am inceput acest drum al non-formalului in educatie cu speranta ca vom trezi in copii si in parintii lor interesul pentru acel "alt mod" de a descoperi si invata lucruri in viata: de la matematica fara "exercitii si probleme" (ci cu siruri logice, jocuri cu multimi, povesti cu "situatii matematice"), la jocuri de rol care sa ne puna in situatii diverse de viata si sa ne ajute sa exprimam si sa identificam o gama variata de emotii. De la jocuri de echipa in parc, care sa ne energizeze la inceput de zi, pana la transmiterea energiei creatoare si a emotiilor pozitive si negative intr-o marioneta (sau o leguma-personaj) care prinde viata. De la muzica ascultata si creata de copii, cu instrumente mai putin cunoscute (tobe si instrumente africane in acest an), pana la multitudinea de ateliere de creativitate manuala: o data cusut, alta data pictat, ori modelat, ori decorat.

Reactiile pozitive din partea copiilor si a parintilor (sau chiar bunicilor) ne dau incredere ca am luat-o pe un drum bun, pe care il vom continua!

Cursuri pentru copii

b_150_100_16777215_00_images_image0.jpeg

Se spune ca un copil este ca un burete, absoarbe cunostintele rapid, in cantitate mare. La varsta copilariei este cel mai usor sa inveti o limba straina (sau mai multe), mai ales daca beneficiezi de metoda imersiunii totale in limba respectiva, alaturi de alti copii, intr-un mediu relaxat, distractiv si incurajator.
detalii ...

Cursuri pentru adulti

b_150_100_16777215_00_images_business_people.jpg

Fie ca doriti sa va redactati CV-ul, sa va pregatiti pentru o calatorie in strainatate, sa va imbunatatiti sansele de a avansa in cariera sau a obtine o slujba mai buna, FLUENTIS va poate ajuta sa va atingeti obiectivele.

detalii ...

You are here:   AcasăBlogScoala de Vara, cadrul perfect pentru educatie non-formala

Info Clienți

0799 990 327

Adresă Centrul Educațioanl Fluentis

email:office@fluentis.com.ro

: